Сторітелінг: вчимося залучати людей своїми історіями

Маркетинг
16

July

2021

Століття “інформаційного шуму” повністю змінило принципи маркетингу. Просте “купи” більше не чіпляє людей, і для того, щоб ефективно продавати свої послуги або продукт потрібні цілі стратегії, воронки і т.д. Але сьогодні ми хочемо поділитися з вами методом, який допоможе не тільки продавати, а й в рази поліпшити лояльність вашої аудиторії. Сторітелінг – вміння створювати смачні історії, які чіпляють, щоб аудиторії захотілося стежити за вами далі. Такі історії часто інтригують, зачіпають почуття та емоції читачів і змушують їх поміркувати над деякими питаннями: “А що ж там далі було?”. Щоб створювати такі історії, не обов’язково бути сценаристом або автором, досить знати базові правила, про які ми з вами сьогодні і поговоримо. Сторітелінг – це нескладно, це цікаво!

Правило 1: Пам'ятайте про користь

Історії про те, що чоловік працював на нудній фірмі, а потім виграв в лотерею і тепер живе на островах, катаючись на яхті, нікого не зацікавлять. Людям потрібна вигода, навіщо їм дочитувати до кінця? Що вони отримають? Але для цього важливо визначити свою цільову аудиторію і їх болі. Проаналізувавши це, ви можете сміливо виділяти ключові деталі своєї історії:
Мета. Навіщо ви пишете сторітелінг? Щоб не тільки продати свій продукт, а й поділитися з людьми своїм досвідом, знаннями та емоціями.
Герой. Це може бути хто завгодно: Ви, Ваш друг, родич, партнер, сусід. Головне, щоб читач зміг асоціювати себе з героєм і повністю перейнятися його долею.
Сюжет і структура. Подумайте над контекстом історії. Де це буде відбуватися? В яку пору року? І звичайно ж не забувайте про структуру тексту: заяву – аргументація – висновок. Пам’ятайте, у висновку завжди повинна бути користь для читача.

Правило 2: Дизайн = 50% успіху вашої історії

Всі вже давно знають, що красиве упакування завжди привертає увагу. Візуал допомагає читачеві зануритися у світ автора і повністю відчути атмосферу. Емоції, почуття – це те, що він повинен відчувати, адже саме на цьому будується прив’язка підписника до вашого блогу. Подумайте як дизайн може підкреслити вашу історію і зробити її унікальною. Знаємо, що це ціле мистецтво, тому якщо вам самим складно створити хороший дизайн – знайдіть дизайнера. Головне – щоб візуал не перетягував на себе всю увагу читача, а тільки доповнював його.

Правило 3: Пам'ятайте про силу заголовків!

Заголовок повинен чіпляти аудиторію. Людина, прочитавши заголовок, вирішує, чи залишиться вона з вами, або піде далі, тому не бійтеся витрачати час, щоб придумати хороший заголовок. Він повинен викликати інтерес і розкривати головну думку всього тексту. Які заголовки працюють?
– Ті, які починаються зі слів: “Як зробити/придумати/змусити/і тд”, “Що буде, якщо …”, “Що таке …”, “Що робити, якщо …” і тд.
– У яких є емоція: “О Боже мій!”, “Я в люті!”, “Моєму щастю немає меж!”.
– Заголовки з цифрами: “5 фактів про …”, “Як я скинув 5 кг за 1 місяць”, “10 лайфхаків”.
– Заголовки-цитати (добре підійдуть для інтерв’ю).

Правило 4: Пишіть правду

Що точно не потрібно робити в сторітелінгу – брехати. Довіра – це головне почуття, яке повинен викликати ваш блог. Якщо у вас маленька компанія з кількома працівниками, то не пишіть, що у вас 2-поверховий офіс з понад 100 співробітниками. Клієнт дізнається правду, розчарується і вже точно не повернеться до вас назад. Краще напишіть про те, в чому ваша особливість і чим ви так відрізняєтеся від конкурентів. Не перебільшуйте, а пишіть від душі. Щирість дорожче фальшивих “прикрас” вашої історії.

Правило 5: Не забувайте про зворотний зв'язок

Після кожної вашої історії має бути взаємодія з читачем. Закінчуйте текст питаннями: “А що ви думаєте про це?/Що б ви зробили на моєму місці?/Порадьте/і т.д.”. Так ви покажете, що вам цікава думка вашої аудиторії, що вони теж можуть бути вам корисні. Це побудує міцний довірчий зв’язок між вами, і читач точно захоче залишитися з вами надовго.

Сторітелінг – відмінний спосіб розповісти цікаву історію і залучити аудиторію. Інтернет забитий сухими рекламними текстами, тому намагайтеся створювати унікальний контент, який чіпляє, і тоді люди захочуть стати частиною вашого світу!

Расскажите друзьям в социальных сетях:

0
DMCA.com Protection Status