Як виживати бізнесу в умовах кризи?

Бизнес
23

April

2020

Кожному власнику потрібно зараз зрозуміти: орієнтація на отримання максимального прибутку перестане працювати.

 

По-перше, не виключено, що настане час, коли розрахунок готівкою або обмін буде частково чи повністю неможливий. Грошові операції будуть вестися виключно по безготівковому розрахунку.

 

По-друге, припинить працювати формулювання «максимальний». Значення буде мати не максимальний розмір винагороди, а його сталість та регулярність.

Нещодавно почула цікаву думку з цього приводу:

«З грошовим оборотом виникнуть проблеми. Цілком ймовірно, що виникнуть альтернативні форми обміну. Наприклад, з’явиться якась заміна поточним конвертованим валютам».

 

Тобто, для тих, хто працює в сегменті В2В, варто буде розглянути укладання угод на умовах бартеру.

 

По типу: «Ви нам автомобілі будете обслуговувати, а ми вам зробимо ремонт в офісі ». Або «Ви нам гречку – ми вам телевізор ».

 

Жарти жартами, але все можливо. Ніхто не знає, до чого приведе нас ця криза.

 

Що потрібно усвідомити, щоб зрозуміти, в якому напрямку далі розвивати свій бізнес?

Найнеобхідніше

В покупців у пріоритеті будуть товари першої необхідності. Внаслідок посилення конкуренції між продавцями основними критеріями вибору для покупця стануть доступна ціна, досить висока якість продукції, а також сервіс.

 

Продовження якості

Одним з передбачуваних трендів стане продовження якості. Припускаю, що люди не будуть поспішати обновляти свої особисті речі та предмети побуту. Тому, будуть актуальними послуги по продовженню експлуатації техніки, одягу, авто техніки і т.д.

 

Головне ціна, а не бренд

Популярні бренди можуть відійти на задній план. На рішення купити товар буде впливати не бренд, а його ціна. Відповідно, може зрости попит на товари маловідомих виробників, продукція яких значно дешевша, ніж продукція відомих брендів.

 

Інтернет-шопінг

Не зважаючи на те, що даний тренд почався вже давно, тепер до нього звернуться навіть ті, хто раніше його ігнорував. Підприємці, які вели свій бізнес офлайн, звикли, що люди самі приходять до них за товаром чи послугою. Але, щоб вижити в сучасних умовах, власникам різних сфер бізнесу потрібно буде змінити підхід до ведення своєї діяльності.

 

Розвиток особистого бренду

В умовах кризи ставатиме все популярнішим тренд по формуванню та розвитку особистого бренду. Підприємці ще більше будуть говорити про свою діяльність, про свої професійні якості та про те, чим вони можуть бути корисні. Ключове: ділитись цінним контентом із своєї сфери. Формувати пізнаваність та групу прихильників.

 

Навчання онлайн

ЧЩоб створити щось нове, потрібно думати і діяти по-новому. Щоб навчитись бачити можливості навколо нас, потрібні знання. Тому «тренд освіти» буде тільки зростати, незалежно від сфери діяльності.
Ми не виключення, адже нинішня ситуація надихнула нас на створення курсу «ІнстаБізнес». Ціль курсу – допомогти підприємцям в просуванні бізнесу, в просуванні себе в соціальних мережах.

 

Захист

Не виключено, що незважаючи на кризу, послуги охоронних компаній, а також товари для самооборони почнуть користуватись підвищеним попитом. Можливо, стануть популярними проекти по навчанню самозахисту. У зв’язку з безробіттям, коли люди загнані в кут безгрошів’я, зросте злочинність проти власності. Іншими словами, будуть процвітати крадіжки. З початком карантину вже активізувались шахраї, і даний негативний тренд буде тільки зростати. Саме тому люди уже зараз задумуються про те, як захистити свою сім’ю та своє майно.

 

Передбачувані процвітаючі напрямки діяльності:

Послуги:

– Служби доставки.
– Онлайн освіта.
– Ремонт автомобілів.
– Ремонт техніки.
– Ремонт одягу.
– Інтернет-маркетинг.
– Служби охорони.
– Внутрішній туризм.

 

Товари:

– Дитячий одяг (діти швидко ростуть, батькам в будь-якому випадку потрібно обновляти гардероб перед кожним сезоном).
– Побутова хімія.
– Продукти харчування напряму від фермера або маловідомого виробника.

 

На чому акцентувати увагу в своєму бізнесі?

Контроль витрат та доходів.

Наприклад: більш вигідний постачальник, більш ефективніші співробітники і т.д.

 

Повторні покупки.

Клієнтський потік. Відновлювальна потреба платоспроможних клієнтів.

 

Підвищення ефективності продажів.

 

Збільшення ефективності маркетингу.

В усіх його складових – від вибору початку позиціонування до розширення каналів збуту та посилення ефективності реклами.

 

Максимальна продуктивність.

Швидкість обороту, зниження витрат, підвищення якості.

 

В період кризи потрібно:

– Підтримувати належний рівень продуктивності.

 

– Контролювати собівартість.

 

– Скорочувати витрати.

 

– Звільнятись від запасів на складах.

 

Статтю підготувала Марина Дарлид підписуйтесь instagram.com/marynadarlid

Расскажите друзьям в социальных сетях:

Рекомендуємо читати

0
DMCA.com Protection Status